Genom att spara på elen i hemmet minskar du inte bara på ditt klimatavtryck, du sparar också pengar. Läs vidare för att få tips om hur du går tillväga för att spara på både miljö och plånbok.

Byt till led-lampor

Vanliga, traditionella glödlampor förbrukar betydligt mer el än led-lampor. Genom att byta ut alla glödlampor till led, kan du spara en betydande mängd el. Led-lampor är mer energieffektiva och har också en längre livslängd, vilket också innebär mindre avfall.

Använd eko-lägen på apparater

Många hushållsapparater till exempel tvättmaskiner, diskmaskiner och fläktar, har eko-läge när man använder dem. Se till att använda detta läge för att minska energiförbrukningen. Eko-läget är ofta lika effektivt som normaltläge men använder mindre energi.

Dra ut laddare när de inte används

Laddare fortsätter att dra el även när de inte laddar någon apparat. Genom att dra ut laddare när de inte används kan du undvika onödig energiförbrukning.

Använd termostater smart

Köp en smart programmerbar termostat för att styra uppvärmningen effektivt i ditt hem. Du kan t.ex. ställa in den att sänka temperaturen när ingen är hemma eller under nattetid. Att sänka temperaturen med bara ett par grader kan göra stor skillnad på elförbrukningen i ett kallt land som Sverige och därmed elräkningen.

Isolera ditt hem

Bra isolering hjälper till att hålla värmen inne under vintern och ute under sommaren. I äldre hus kan isoleringen vara bristfällig och genom att fixa detta kan du minska behovet av uppvärmning, detta kan i sin tur leda till stora besparingar på energiförbrukningen.

Byt till energieffektiva fönster

Om du bor i ett äldre hus med enkla fönster, kan det vara en god idé att byta till energieffektiva fönster. Dessa hjälper till att hålla värmen inne och kylan ute, vilket minskar behovet av extra uppvärmning.

Släck lampor när de inte behövs

Detta är enkelt men effektivt. Se till att släcka lampor i rum som inte används. Det är en av de enklaste sätten att spara energi.

Köp energieffektiva apparater

När det är dags att byta ut hushållsapparater, välj energieffektiva modeller. Dessa apparater är utformade för att utföra samma uppgifter med mindre energi. Titta efter energimärkningar som EU:s energimärkning när du väljer nya apparater.

Avfrosta frysen regelbundet

När det bildas is i din frys gör det att den måste arbeta hårdare för att hålla en jämn temperatur, vilket ökar energiförbrukningen. Genom att regelbundet avfrosta frysen säkerställer du att den fungerar så energieffektivt som möjligt.

Med dessa tips kan du göra ditt hem mer energieffektivt och därmed spara pengar på elräkningen samtidigt som du bidrar till en mer hållbar miljö.

Lämna ett svar